2010. január 15., péntek

Eminovici Mihály (Mihai Eminescu), a hungarofób

"Celei mai decăzute populace din Europa, a cărei vanitate nu e decât o lungă şi scârboasă donquixotiadă. Căci ce au aceşti oameni ca să ne superiorizeze? Au ei limbă? Au ştiinţe? Au arti? Au legislaţiune? Au industrie? Au comerţ? Ce au?

Limba? Ar trebui să li ife ruşine de ea. Sunetele îngrozesc piatra; construţiunea, modul de înşira cugetările, de a abstrage noţiunile, tropii, cu un cuvânt spiritul infiltrat acestui material grunzuros, sterp, hodorogit, e o copie a spiritului limbii germane. Ei vorbesc germăneşte cu material de vorbă unguresc.

Ştiinţe? Ce au descoperit ei nou în ştiinţe? Prin ce au contribuit ei la înaintarea omenirei? Istoria civilizaţiunei a înregistrat numai o nulă.

Lagislaţiune? Drepturi şi legi sînt într-o eternă contrazicere. E o compilaţiune răutioasă şi nerumegată a principielor celor mai contradictorie, principie care se escludunul pre altul. Alături cu o constituţiune nedreaptă şi parţială, liberală însă pentru unguri, găseşti legi din evul mediu mai barbare decât barbaria.

Arte şi literatură? O traducţiune rea din limba germană, şi ştie toată lumea cât de rea poate să fie o traducţiune. Industria? Germană. Comerţul?În mîna evreilor.”
(Eminescu Mihály, Ecuilibrul(részlet) – 1870 április 22-29)

A fenti sorokat írta valamikor Eminescu a magyarokról. A feltett kérdésekre válaszolnék pár szóban.
Van-e a magyarságnak nyelve? Hát gondoljunk bele: a magyar nyelv kialakulását a Kr.e. 11. századra teszik és első írásos nyelvemlékeink a Kr.u 12. század elején jelentek meg (teljesen magyar nyelvű szöveg), míg a román nyelv kialakulása a Kr.e. 3. és Kr.u. 3. század között történt és az első írásos nyelvemlék a Kr.u. 16. század elejére tehető (teljesen román nyelvű szöveg).
Van-e tudományunk? Na ne vicceljünk! A magyarok a világon egyikek, akik a legtöbb Nobel díjas tudóst adták és rengeteg felfedezéssel gazdagították a világot; felfedezések, találmányok amelyek nélkül el sem tudnánk képzelni mai életünket. Biztonsági gyufa (talán ezzel gyújtott Eminescu pipára vagy cigarettára), szódavíz és dinamo (talán ezeket még használta E. is), telefonközpont, helikopter, C-vitamin, golyóstoll, holdradar, holográf, számítógép, büvös (Rubik) kocka. Ismerősek ugy-e? Ezek csak a leghíresebbek.
Törvények? Szent István király intelmei Imre herceghez – az egyik legkorábbi alkotmánynak is vehetnénk, vagy II András 1222-es törvénycikkeit (Aranybulla) sem kell elfelejteni.
Művészet és irodalom? Hát szerintem ezek már magukért beszélnek és nem kell szavakat pazarolni rá.
Hogy az ipar német? Lehet. Nem tudom. A kereskedelem pedig zsidó kézben? Na ebben lehet hogy igaza van.

(Eminescu születésnapjára)

11 megjegyzés:

  1. Nem kell elfelejteni, hogy olyan elméletek is léteznek, amely szerint a ma magyarnak mondott nyelv az ősnyelv, a tökéletes nyelv, amely, mint a szikla, nem nagyon változik, csak az írott formája. A Kárpát medence pedig az őshaza, innen népesült be a Föld. Mert logikailag léteznie kell egy ősnyelvnek, az első beszélt nyelvnek.
    Szent István írott intelmei előtt elképzelhető, hogy komoly rovásírásos törvénykönyvek léteztek, hun törvénykönyvek, amiket pontosan István semmisíttetett meg.

    VálaszTörlés
  2. ja... es ha volt alsógatyája azt is a magyaroknak köszönhetik, ugyh. még gatyájuk se lenne , ha mi nem lennénk..esetleg tetüjük

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. rosszul alhatott eminovics mielott ezt leirta . :)

    VálaszTörlés
  5. Így igaz, az elméletek szerint a Kárpát medencéből származik az emberiség, innen gyűrűzött ki az egész, Árpád-ék csak visszajöttek.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon érdekes dokumentumot szedett elő a bajtárs. Eminovici,aki ruten volt és nem román hires volt xenofob kirohanásairol. Elég ha elolvassuk a Scrisoarea III at ahol lehordja a bolgárokat és a görögöket. Mit várhatunk el egy költötöl aki majdnem mindennap azt irta a naplojában:'iar nu am bani...le am dat pe curve' és aki szifiliszben halt meg a bolondokházában.

    VálaszTörlés
  7. A dokumentumot Csibi Barna bajtársnak köszönhetjük,én csak elgondolkodtam a kapcsán.

    VálaszTörlés
  8. terjeszteni lelene hadj lassak az olahok hogy milyen idiota poetajuk volt :)

    VálaszTörlés
  9. foarte bine v-a spus eminescu....si acum sunteti la fel de handicapati

    VálaszTörlés
  10. Mai bine traduci contraargumentele din articol si afli ca Eminescu rade de un popor care avea de toate mult mai repede ca neamul lui, sunt acolo date cu care poti lupta, dar tot date raman. :)

    VálaszTörlés
  11. Nu va tine nimeni cu forta , plecati in Panonia unde stati de moment pina va mutati corturile.
    Cum puteti vorbi de o tara si de un popor daca voi nici nu aveati asa ceva pina de curind.

    VálaszTörlés